HIRVATİSTAN HAREKETLİLİĞİ

HIRVATİSTAN HAREKETLİLİĞİ

20.05.2022 408

ADNAN MENDERES ORTAOKULU ERASMUS+ PROJESİ KAPSAMINDA HIRVATİSTAN'DA KÜLTÜRÜMÜZÜ TANITTI.

8-14 Mayıs tarihleri arasında, Adnan Menderes Ortaokulu öğrencileri ve öğretmenleri Erasmus+ "Gelenekten Geleceğe Ortak Miras" adlı projede hareketlilik kapsamında Hırvatistan'ı ziyaret etti.

"Gelenekten Geleceğe Ortak Miras" projesi Bulgaristan (koordinatör), Romanya, Türkiye, Hırvatistan ve Yunanistan tarafından ortaklaşa geliştirildi. 24 ay için tasarlandı ve Eylül 2023'te tamamlanacak. Ana hedef, UNESCO'da kayıtlı ortak kültürel mirasın tanıtılması ve bunlardan faydalanılmasının yanı sıra yeni nesilleri kültüre çekmek.

 9 Mayıs Pazartesi günü Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya'dan ortaklar ile Mersin Adnan Menderes Ortaokulundan 5 öğrenci ve 3 öğretmen, kendileri için zengin bir program hazırlayan Kastel Novi'deki Hırvat İlköğretim Okulu ev sahipleri tarafından sıcak bir şekilde karşılandılar. Tüm ortaklar, UNESCO'nun somut olmayan kültürel mirasını sunumlar yaparak ülkeleri, şehirleri ve okulları tanıttı.  Öğretmenler ve öğrenciler, farklı ülkelerden akranlarıyla kültürlerarası diyalog yoluyla kültür ve mirasın yeni boyutlarını ve kültürel mirası koruma ihtiyacının farkına varmışlardır. Akranlarıyla sosyalleşerek, İngilizce ve sosyal beceriler geliştirdiler ve kültürlerin çeşitliliği ile tanıştılar. İngilizce'nin yanı sıra BT becerilerinin kullanımına yönelik etkinliklere ağırlık verilmiş ve şu konularda müfredat uyarlaması da kullanılmıştır: coğrafya, bilişim, tarih ve İngilizce.

Bijaći Okulu, Kaštela Kent Müzesi, Split Arkeoloji Müzesi ve Klis Turizm Kurulu tarafından düzenlenen çok sayıda atölye çalışmasına ek olarak, Trogir, Salon, Split, Krka Milli Parkı, Dubrava'daki Falconry Center, Šibenik ve son olarak Klis Kalesi ziyaret edildi. Ziyaret aynı zamanda dans, şarkılar, halk kıyafetleri ve kültürel sunumlar aracılığıyla ortak ülkelerin kültürel mirasını tanımaya da hizmet etti.

Türk öğrenciler ve öğretmenleri, geleneksel halk oyunlarını ve yaşamlarını bölgesel kostümlerle sergilediler. Öğrenciler ve öğretmenler Split, Trogir, Sibenik şehirlerini gezdiler ve mimarilerini incelediler. Ayrıca Split limanına yapılan ziyaret, Salona antik kenti ziyareti, Krka Milli Parkı'ndaki tüm şelaleler gerçek bir hayranlık uyandırdı.

Adnan Menderes Ortaokulu öğrencileri ve öğretmenleri için Hırvatistan'da bir hafta atölye çalışmaları ve etkinlikler ile geçti. Herkes açısından yeni bilgiler ve izlenimler bakımından zengin bir program oldu.

 

20-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-202220-05-2022